Dnes je utorok, 13.apríl 2021, meniny má: Aleš
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Prírodné oleje a ich využitie v kozmetike

január 15, 2021 - 18:49
Rastlinné prírodné oleje sa používajú niekoľko tisícročí naprieč celým svetom. Už staré civilizácie vedeli oceniť ich pozitívne účinky.
Foto: 
pinterest.com

Používali ich na ochranu, hydratáciu a najmä výživu pokožky. Kvalitné prírodné oleje sú vynikajúcim prirodzeným zdrojom nutrientov ako esenciálnych mastných kyselín, vitamínov, minerálov, či antioxidantov. Zároveň je aj skvelou alternatívou k pleťovým krémom. Stačí si len vybrať ten správny pre váš typ pokožky.

Olivový olej
Olivový olej je pre ľudskú pokožku doslova zázrak. Zelené zlato, ako ho nazývajú v Stredomorí, sa stal súčasťou rituálov krásy už od staroveku. Ukrýva v sebe cenné látky, je bohatým zdrojom vitamínu E a mastných kyselín, ktoré účinne chránia, vyživujú a hydratujú pleť. Zloženie mastných kyselín je veľmi podobné ľudskému mazu, a preto je vhodný pre suchú, alergickú, podráždenú, poranenú alebo inak poškodenú pokožku so sklonom k zapáleniu. Vitamín E zase podporuje elasticitu, vyhladzuje vrásky a zvyšuje jej odolnosť. Hodí sa obzvlášť pre suchú a citlivú pleť, osvedčil sa aj na ošetrovanie pokožky postihnutej ekzémom. Pokožku premastí, hydratuje a vyživí. Ostane po ňom hebká, jemná a hladká.

Mandľový olej
Mandľový olej patrí medzi tie najluxusnejšie oleje. Používali ho už lekári v starovekej Číne, Egypte a Indii pre ošetrovanie suchej, drsnej a podráždenej pokožky. Obsahuje totiž lipidy, ktoré posilňujú jej obrannú funkciu. Preto ho aj dnes používame v kozmetike, v prípravkoch, ktoré ošetrujú pleť. Nespôsobuje alergické reakcie, obsahuje množstvo dôležitých minerálov ako je vápnik, draslík a horčík, nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny A a E. Intenzívne sa stará o suchú a citlivú pokožku celého tela, chráni ju pred dehydratáciou. Mandľový olej je vhodný pre všetky typy pokožky - od suchej cez citlivú so sklonom k začervenaniu až po zrelú alebo detskú pokožku. Môžete ho pokojne použiť aj na pleť namiesto pleťového krému. Vďaka vysokému podielu vitamínu E zjemňuje vrásky a navracia pleti mladosť. Pleť je po použití mandľového oleja vypnutá, hebkejšia a mladšia. Je výborným pomocníkom aj na spálenú či podráždenú pokožku po holení, pretože má silné upokojujúce účinky a dokáže utíšiť svrbenie. Ak máte podráždenú pleť, mandľový olej jej určite pomôže.

Nechtíkový olej
Nechtíkový olej má v kozmetike viacero účinkov, vďaka ktorým je veľmi vyhľadávaný a obľúbený. Vyznačuje sa svojimi regeneračnými, protizápalovými, antibakteriálnymi a antioxidačnými účinkami. Hodí sa na ošetrenie a skrášlenie všetkých typov pokožky, avšak najviac na precitlivenú, podráždenú až mierne začervenanú pokožku. Ako pleťový olej na tvár pôsobí omladzujúco, navracia pokožke vitalitu a zdravý vzhľad. Pre svoje upokojujúce  a regeneračné účinky je dokonca vhodný aj na pokožku novorodeniatok a detí.

Jojobový olej
Jojobový olej je taký malý zázrak, ktorý používali už Indiáni, hlavne indiánske ženy, na hojenie rán a jaziev po pôrode. Tento olej patrí medzi najkvalitnejšie a najvšestrannejšie oleje pri starostlivosti o pokožku tela a vlasov. Obsahuje vitamín E, ktorý prispieva k ochrane kožných buniek a jeho protizápalový účinok je ideálny na ošetrenie pleti s akné, na hojenie rán a jaziev a vyhladenie pleti. Zmierňuje začervenanie a výrazne pomáha pri pigmentových škvrnách.

Jojobový olej ma taktiež silné dezinfekčné aj protizápalové vlastnosti a je účinný pri liečbe mnohých kožných ochorení. Vyskúšať by ho mali osoby, ktoré trápia ekzémy. Skrýva v sebe nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky aj stopové prvky, dokonca má prirodzený UV filter 2 – 4. Jojobový olej môžeme zaradiť medzi najkvalitnejšie oleje, ktoré majú zároveň všestranné použitie pri starostlivosti o pokožku, vlasy aj nechty.

Levanduľový olej
Levanduľový olej je považovaný za jeden z najvšestrannejších a najbezpečnejších olejov. Má veľa prospešných účinkov a je vhodný pre deti aj dospelých. 

Jeho priaznivé účinky objavili ľudia už pred viac ako 2500 rokmi. Vďaka tomu, že patrí medzi silné antioxidanty a zároveň má antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti, je levanduľový olej využívaný ako v kozmetike, tak aj vo farmakológii.

Už stáročia sa používa na prevenciu rôznych infekcií a v boji proti bakteriálnym a plesňovým ochoreniam. Vďaka týmto schopnostiam levanduľový olej urýchľuje hojenie popálenín, škrabancov a rôznych rán. Priaznivé účinky levanduľového oleja sa preukázali aj pri bolestiach kĺbov či na alergické reakcie, akné a starecké škvrny. 

Ďalším problémom, ktorý levanduľový olej môže vyriešiť, je nespavosť. Jeho sedatívne a upokojujúce vlastnosti skvalitňujú spánok a liečia tak aj samotnú nespavosť. Výrazne zlepšuje kvalitu spánku a navyše nemá jeho používanie žiadne vedľajšie účinky.

- - Inzercia - -