Je vianočný kapor zdravý?
Ryby sú považované za hodnotný zdroj omega – 3 mastných kyselín. Dobrú povesť majú najmä tie s vysokým obsahom tukov žijúce v chladných morských vodách – losos, makrela, sleď, sardinka a tuniak.
Potešíme vás, kapor za nimi nezaostáva. Okrem omega – 3 mastných kyselín a omega – 6 mastných kyselín obsahuje aj mnoho minerálov, vitamínov a stopových prvkov.
Posilňuje imunitu
Kľúčový vplyv na zdravý imunitný systém má zinok. Jeho nedostatok nepocítite tak, ako nedostatok železa či vápnika – no je dokázané, že stimuluje imunitný systém. Už jedna porcia kapra obsahuje 10 % odporúčanej dennej dávky tohto minerálu. Zinok navyše pozitívne vplýva aj na zdravie vlasov a pleti.
Podporuje zdravie tráviaceho traktu
Vďaka vysokému obsahu omega – 3 mastných kyselín kapor blahodarne pôsobí na trávenie. Je účinnou prevenciou zápchy, nadúvania a pri pravidelnej konzumácii sa stará o dlhodobé zdravie čriev. Konzumácia kaprovitých rýb je účinnou prevenciou proti syndrómu dráždivého čreva.
Zdravá zubná sklovina?
Fosfor je prvkom, ktorý sa v tele podieľa na pevnosti a zdraví zubov a kostí. Kapor prekvapuje najmä tým, že už jedna porcia dokáže pokryť polovicu dennej dávky tohto stopového prvku. Keď sa chcete dlho tešiť z pevnej a odolnej zubnej skloviny a rovnako pevných kostí, určite si kapra doprajte aj počas roka, nie len na Vianoce.
Kaprom proti starnutiu
Vitamín A obsiahnutý v mäse kapra má antioxidačné účinky. „Áčko“ eliminuje voľné radikály, ktoré môžu viesť k vyššiemu riziku chronických chorôb. Antioxidanty v kaprovi pomáhajú toto riziko znižovať. Už z podstaty antioxidantov vyplýva, že majú čo dočinenia aj s mladistvým vzhľadom. Živiny v kaprovi sú prevenciou stareckých pigmentových škvŕn, vrások a postarajú sa o celkovú vitalitu a sviežosť pokožky.
Dobrý spánok po vianočnej večeri
Nedostatok magnézia hrá rolu pri poruchách spánku a ochoreniach súvisiacich so stresom. Jeho doplnením sa môžete zbaviť ťažkostí so zaspávaním. Aby ste dosiahli tento efekt, mali by ste kapra servírovať aspoň dva krát za týždeň.
Múdry ako...kapor?
Omega – 3 mastné kyseliny, antioxidanty, zinok a selén sa spájajú so správnym fungovaním kognitívnych funkcií. Spomínaná kombinácia dokonca stimuluje tvorbu nových neurónových spojení, čo má vplyv na pamäť a logické myslenie. Dlhodobo môže mať konzumácia rýb preventívny vplyv proti demencii.
Keď ešte váhate, či si na Vianoce doprajete kapra – neváhajte. Je to jednoznačne dobrá voľba. Keď sa rozhodnete pripraviť si ho zdravšie ako vyprážaného v trojobale, o to lepšie pre vás. Keď sa vám nedarí jesť ryby dostatočne často, dopĺňajte omega – 3 mastné kyseliny vo forme rybieho oleja. Keď neobľubujete jeho arómu a chuť, riešenie nájdete na www.omegamarineforte.sk
Komentáre